Ohlédnutí za adventním časem

Zveřejněno: 26. 1. 2024, zapsal: Věra Zagorová, přečteno: 137x
ččččert čerttttt

Najednou je leden, ani jsme se nestačili otočit a svátky jsou za námi. Každý měsíc v roce má své přednosti, ale prosinec je zahalen kouzlem, je to doba adventní a čas Vánoc. S dětmi posloucháme vánoční koledy, zdobíme třídy, vyrábíme vánoční dárky a přáníčka, pečeme cukroví, pouštíme lodičky, krájíme jablíčka, sušíme křížaly, šeptáme si tajná přání.

čerrrrt rrrrrtf

Obdivujeme vánoční výzdobu při vycházkách, prohlížíme rozsvícené vánoční stromky. U Betléma na náměstí se zamýšlíme nad kouzlem příběhu o malém děťátku se schopností probudit v lidech harmonii, klid a lásku. Ve vzpomínkách se vracíme k různým životním příběhům, možná také do doby, kdy jsme vnímali kouzlo Vánoc dětskýma očima a s napětím očekávali Štědrý den.

řřřřdt rtttttf

Rádi se s dětmi vracíme do našeho dětství. Vzpomínky jsou protkané kouzlem a štěstím, chceme, aby děti prožily nezapomenutelné sváteční dny. A tak, když má přijít Mikuláš, čert a anděl, všichni se podílíme na přípravě. Převlékáme se za Mikuláše, anděla a čerta, vyrábíme peklo, učíme se vánoční koledy, zdobíme vánoční stromek. Hlavně, abychom to udělali dětem co nejhezčí. Myslíme si, že se to povedlo. Ještě dnes se ve školce ozve „Víš, co říkal ten Mikuláš!“ nebo „Pozor na čerty, mají pod školkou peklo.“ To jsou chvilky, které každého potěší, a víme, že se naše práce proměnila v radost.