Výlet do pekárny v Kyšicích

Zveřejněno: 5. 6. 2024, zapsal: Marie Šašková, přečteno: 78x

Po dlouhých deštivých dnech se znovu objevilo sluníčko, které lákalo na nové výpravy. Také děti ze Stromečku vyrazily za novým dobrodružstvím. Přijaly pozvání od Kubíkovy maminky, která děti pozvala do pekárny v Kyšicích, kde pracuje. Výpravu jsme naplánovali na úterý.

V 7.30 děti vyrazily na autobusové nádraží, odkud jsme vyjeli směrem na Plzeň. Autobus projel pár zastávek a dětem zastavil na zastávce „Kyšice rozcestí“, kde vystoupily. Nasadily batohy na záda a vyrazily asfaltovou pěšinou mezi poli do Kyšic.

V pekárně již na ně čekala Kubíkova maminka a hned děti zasvětila do celého pekařského umění. Děti se dozvěděly, jak se pečou chleby, jak se ukládají na pás a v jaké peci jej pekaři pečou. Poté jim ukázala, jak se připravují a zdobí malované a ovocné koláče. Děti si umyly ruce, vykasaly rukávy a samy (nebo s malou dopomocí) se pustily do zdobení. Každý si podle chuti ozdobil svůj koláč – tvarohový, povidlový, meruňkový nebo makový. Kubíkova maminka dala koláče péct do vysoké trouby a mezitím dětem ukázala ostatní vybavení pekárny – míchače a hnětače těsta, malé dopravní pásy na těsto, trouby na kynutí těsta a jiné.

Poté se děti nasvačily a než stihly dojíst poslední kousky svačiny z mateřské školy, byly upečené a i vychlazené koláče. Děti si je schovaly do batůžků, poděkovaly a rozloučily se s Kubíkovo maminkou a s ostatními zaměstnanci pekárny.

Nyní děti čekala pěší cesta na vlakové nádraží v Ejpovicích. Cesta se linula v okolí luk, polí s pšenicí a lesem poblíž Ejpovického jezera. Dětem cesta rychle ubíhala a cestou si do kroku zpívaly oblíbené písničky. Poblíž nádraží se zastavily a s chutí snědly svoje nazdobené koláče. Na nádraží přišly chvíli před odjezdem vlaku. Ve vlaku své zážitky s radostí vyprávěly paní průvodčí, která s dalšími cestujícími se zájmem poslouchala vtipné zážitky z výletu.

zklig fjkstr