Kulinářský podzim u Budulínků

Zveřejněno: 25. 10. 2025, zapsal: Matěj Peřka, přečteno: 29x
25.10.202516:39:13 25.10.202516:40:23

Kulinářský podzim u Budulínků

V rámci zapojení naší mateřské školy do projektu Skutečně zdravá škola zpracovávámes dětmi suroviny z místních zdrojů a plodiny naší školní zahrady. Sejeme, pečujeme osazenice a keře a sklízíme úrodu.

Sezónně ochucujeme vodu i pokrmy vypěstovanýmibylinkami, sklízíme ovoce, zeleninu, třešně, drobné bobuloviny a lískové ořechy.

Dozrávající jablíčka na školní zahradě letos lákala Budulínky k ochutnávce nejen čerstvěutržených plodů, ale i k pečení a kuchtění. Vyhrnuli si tedy odvážně rukávy a pustili se dopráce.

První výzvou se stal jablečný závin. Budulínci statečně a vytrvale strouhali jablka, přivonělike skořici a vanilkovému cukru a ochutili „strouhánky“. Těsto naplnili a zavinuli a s písní nartech (o jedné babce, co se podělila o svá čtyři jablka s dědouškem) se těšili na křupavývýsledek své práce. A víte co? Stálo to za to. Mňam!

Druhou výzvou bylo vaření jablkového kompotu. Oloupané čtvrtky jablek Budulínci společněkrájeli příborovými noži na malé kousky a naplnili jimi hrnec. Pořádně si prohlédli a očichalicelou i mletou skořici, badyán, hřebíček a plátky citrónu. Přihodili vše k jablkům, zalili vodoua se vší opatrností krátce povařili na vařiči. Třídou se po chvilce linula nádherná hřejivá vůněteplých jablek a koření. Hotový zchladlý kompot jsme lehce přisladili medem. Páni, to vámbyl ale dezert, zdravé pomlsání po obědě. „Cukrárna hadr.“

A do třetice našeho kulinářského snažení byla, s nadcházejícím sychravem podzimu, přípravadomácího šípkového čaje. S tím ovšem souvisela přímo detektivní práce s vyhledávánímv okolí přístupného šípkového keře a následně nervy i prsty drásající sběr červených lesklýchšípků na náš zázračný podzimní lektvar. Budulínci to nevzdali a nesli do školky plný košíčekčerveného pokladu. Šípky jsme omyli a společnými silami podrtili v „minikutru“. Zkoumalijsme, co vše se skrývá uvnitř malého šípku. Voda pod bodem varu ulehčila luhování. Zlatavěoranžový čaj ze šípků jsme nakonec ochutili medem a citrónem, přelili přes sítko do hrnečkůa společně ochutnávali a vychutnávali vynikající elixír plný vitamínu C.

25.10.202516:36:55